Индия забрани износа на бял ориз, с изключение на ориза

...
 
Индия забрани износа на бял ориз, с изключение на ориза
Коментари Харесай

Индия забрани износа на бял ориз

 

Индия забрани износа на бял ориз, като се изключи ориза басмати, като ограничаването влиза в действие неотложно, сочи документално изказване на Главна дирекция „ Външна търговия “ към индийското министерство на търговията и индустрията, представено от Българска телеграфна агенция.

Индия е най-големият експортьор на ориз в света, а съгласно локалната Асоциацията на експортьорите на ориз възбраната може да има влияние върху пазара, сравнимо с това на войната в Украйна върху доставките на пшеница, заяви Ройтерс.

Индийското държавното управление съобщи, че постанова възбраната, откакто цените на ориза на дребно се покачиха с 3 на 100 в границите на месец, защото късните мусонни дъждове повредиха посевите.

Докато закъснелите мусони предизвикаха огромен дефицит на дъжд доникъде на юни, то по-късно проливните дъждове предизвикаха обилни вреди върху засетите площи с ориз.

Индия е източник на повече от 40 % от международния експорт на ориз, само че ниските ресурси допускат, че всяко понижаване на доставките може да тласне нагоре цените на храните.

„ За да се обезпечи съответна наличност на бял ориз на индийския пазар, без да се взема поради ориза басмати, и да се смекчи покачването на цените на вътрешния пазар, държавното управление на Индия промени експортната си политика “, написа в изказване на държавното управление, в което се показва още, че цените на дребно на ориза са се повишили с 11,5 на 100 в границите на дванадесет месеца.

Оризът е съществена храна за повече от 3 милиарда души по света, а близо 90 % от реколтата се създава в Азия. Световните цени на ориза към този момент се движат към най-високото си равнище от 11 години насам.

Тази седмица цените на ориза, изнасян от Виетнам, третият по размер експортьор в света след Индия и Тайланд, скочиха до най-високото си равнище от повече от десетилетие поради възходящите опасения към доставките.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР